lördag 23 januari 2016

En vit månad

Det är något jag tycker att alla borde unna sig, ingen undantagen!
Och då menar jag inte "spola kröken" en månad, något som jag tror många funderar på så här efter jul- och nyårs helgerna. Jag sitter faktiskt i skrivande stund med ett glas rött vin bredvid mig. Utan jag syftar till att alla borde ta vara på vår underbara årstid vintern som ibland välsignar oss med vit snö, hög kall frisk luft och massor av ljus.
Jag har förstått att många tycker vintern mest är kall och djävlig, en lång och oundviklig plåga tills våren och sommaren kommer åter med sin värme. Befolkningen drar ner mössan över huvudet, rusar kortaste och snabbaste vägen möjligt mellan bil och diverse husbyggnader för att så långt det går undvika att utsättas för dess kyla. Blickarna är riktade ner i gatan istället för på horisonten medans man med trytande kraft och sviktande tålamod räknar ner dagarna tills eländet är över. Gemene man tillskriver vintern all världens ondska i form av vinterkräksjuka och obscena mängder snor. Otacksamt, stackars vintern.
Personligen anser jag att vintern är en missförstådd årstid. Sällan har vi tillgång till så mycket  vitt ljus och stärkande friluftsaktiviteter som under vintern. Eftersom antalet timmar med tillgång till dagsljus minskar under vinterhalvåret blir många något tröttare och boar in sig i soffan istället för att verkligen ta till vara på dagsljuset. Om fler människor istället börjar går ut och insupa naturen i all dess prakt är jag övertygad om att många skulle känna sig betydligt piggare och ha större lust till allehanda aktiviteter snarare än att ligga inne och mumsa praliner.
Fler skulle säkerligen hålla sig fria från influensa likväl efter som man träffar på betydligt fler ondsinta baciller i inomhuslokaler än utomhus.


                                                     Skogen där vi bor
 
 
Det behöver inte vara så komplicerat alla gånger, att bara klä på sig (och eventuella ungar) och gå ut i en närbelägen skogsdunge kan göra underverk för humöret.
Jag har upptäckt att ju mer man är i rörelse desto större lust får man att vilja fortsätta röra sig på olika sätt. Det handlar om syresättning. Ju oftare man syresätter kroppen via olika fysiska aktiviteter desto mer benägen är människan att fortsätta upprepa dessa beteenden då de gör oss gott.
Likadant är det med motivationen. Genom livet som träningsnörd har jag pratat med många  personer som säger att de avundas mig min energi och motivation. De uppger att de inte tränar eller rör på sig tillräckligt trots att de inom sig vet att de skulle må bättre av att leva ett mer aktivt liv, för att de saknar motivationen. Eller tycker sig inte "känna" för någon särskild motionsform och därav saknar en riktning.
Min upplevelse och övertygelse är att först börjar man röra på sig på enklaste möjligaste och mest tillgängliga sätt. Sedan kommer motivationen. I och med de kemiska/hormonella reaktionerna som uppstår i vår kropp när vi rör på oss kommer vi känna ett välbefinnande när vi rör oss. När vi sedan lyfter blicken mot horisonten, tar in allt det vackra, möter våra medmänniskors tafatta blickar som också är ute och halkar runt på isen eller i skidspåret., på gymmet..då....då är det ett enda stort Hallelulja!
Med andra ord, motivationen kommer med rörelse, sen även inspiration och nyfikenhet att prova och anta nya sätt att aktivera sig på.
 
Denna fenomenalt vackra vita månad som varit har jag och familjen försökt ta till vara på  genom en rad olika aktiviteter i vårt närområde.
 
 
                                                     Skogspromenad
 
 
                                                    
                                                    Skridskor på Roxen
 

 
I skidspåret.
Och tro inte för en sekund att jag liksom glider graciöst fram i spåret som en snögasell för det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Försök istället föreställa er bilden av en finne som på bakhala skidor försöker staka sig besinningslöst mot systembolaget tio minuter innan stängningsdags för att hinna köpa en flaska Koskenkorva. Ingen vacker syn!

 
Bilder från idag när jag och min BFF chihuahuan Pappy var ute på en joggingtur på isen                                                 Klart slut, ut och njut!

2 kommentarer:

  1. Författare, Lisa, författare! Låt det vara en plan B, eller C. Det är en själslig fröjd att läsa när du skriver. Snögasell och koskenkorva....Hahahaha.
    On topic så har du slagit huvvet på spiken, naturligtvis. Suget efter o röra på fläsket stiger i takt med att man trotsar oviljan o bara beger sig ut. Kram!

    SvaraRadera
  2. Tack Celindan, vad glad jag blir. Det värmer verkligen. Kram tillbaka

    SvaraRadera